Russische trollen hadden het vorig jaar voorzien op Star Wars: The Last Jedi. Ruim de helft van de negatieve reacties kwam voort van ‘politiek gemotiveerde trollen’ of door bots.

Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië. Zij bestudeerden Twitter-berichten over de film en kwamen tot de conclusie dat meer dan vijftig procent van de posts over de film afkomstig waren van bots of politiek activisten.

Van die groep was 5 procent afkomstig van bots, en 16 procent van troll-accounts (waarvan de helft naar Rusland leidde). 30 procent was volgens de onderzoekers politiek gemotiveerd. 

“Het doel was hoogstwaarschijnlijk om media-aandacht te genereren over het conflict, waardoor de tweedeling in de Amerikaanse samenleving alleen maar groter zou worden”, schrijven de onderzoekers.

Desondanks zeggen de onderzoekers dat er meer positieve dan negatieve reacties over de film zijn. Slechts 21,9 procent was negatief. 

Hoofdrolspeelster Kelly Marie Tran kreeg na de première zoveel narigheid over zich heen dat zij besloot haar sociale media te verwijderen.

https://www.nu.nl/tech/5493518/russische-trollen-gebruikten-star-wars-verdeeldheid-zaaien.html