De Russische telecomautoriteit Roskomnadzor heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google, omdat het bedrijf geblokkeerde websites in het land niet uit zoekresultaten wist.

Als de rechtbank Roskomnadzor gelijk krijgt, kan Google een boete verwachten die mogelijk oploopt tot 700.000 Russische roebel (omgerekend 9.200 euro). Daarnaast wil de telecomwaakhond dat Google zich aansluit bij een staatsregister waarop alle geweigerde websites in Rusland worden verzameld. Dat schrijft Reuters.

Een aantal websites is door de Russische overheid ontoegankelijk gemaakt. De sites worden verdacht van het overtreden van de Russische wet. Google linkt in de zoekresultaten nog wel naar deze websites.

Rusland is de afgelopen jaren strenger gaan optreden tegen zoekmachines om resultaten te wissen. Ook moeten sociale netwerken persoonlijke gegevens van gebruikers op servers in Rusland opslaan.

Vooralsnog deelt het land relatief lage boetes uit. Daarnaast probeert Rusland online diensten te blokkeren. Anonieme bronnen stellen dat het land werkt aan hardere regels, waarmee techbedrijven die de regels overtreden harder aangepakt kunnen worden. De boetes zouden oplopen tot 1 procent van de jaaromzet die in Rusland wordt behaald.

https://www.nu.nl/tech/5595386/russische-telecomwaakhond-wil-google-beboeten-zoekresultaten.html