Rusland zou het Oekraïense gasbedrijf Burisma hebben gehackt, meldt The New York Times op basis van onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Area 1. Het bedrijf staat centraal in de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump.

Hackers van de Russische militaire inlichtingendienst GRU zouden sinds november hebben geprobeerd binnen te dringen bij Burisma. Het is onduidelijk waar de hackers precies naar op zoek waren en of zij iets hebben buitgemaakt.

Een maand eerder werd bekend dat Trump de Oekraïense premier Volodymyr Zelensky in een telefoongesprek onder druk zou hebben gezet. Trump vroeg Oekraïne om onderzoek te doen naar zijn politieke tegenstander Joe Biden, wiens zoon Hunter in het bestuur van Burisma heeft gezeten.

De hackers van de GRU, ook wel Fancy Bear genoemd, hebben volgens Area 1 nepwebsites opgezet die leken op de websites van Burisma-ondernemingen. Door middel van phishing zou Burisma-personeel naar die websites gelokt zijn, in de hoop dat zij op die manier hun inloggegevens prijsgaven. Dat zou een aantal keer zijn gelukt, aldus Area 1.

Ook zouden er aanvallen hebben plaatsgevonden op het Oekraïense televisiebedrijf Kvartal 95, dat is opgericht door president Zelensky. Mogelijk zochten de hackers daar naar e-mails van Ivan Bakanov, het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst, die aan het hoofd van het tv-bedrijf heeft gestaan.

Afzettingsprocedure ligt momenteel bij de Senaat

Tegen Burisma liep in 2016 een corruptieonderzoek. Volgens Trump heeft ook Hunter Biden zich schuldig gemaakt aan corruptie toen hij werkzaam was bij het energiebedrijf. Zijn vader heeft volgens Trump zijn positie als vicepresident onder Barack Obama misbruikt om zijn zoon te beschermen tegen vervolging. Bewijs daarvoor ontbreekt.

Het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky is de aanleiding voor een afzettingsprocedure (impeachment) tegen de Amerikaanse president. Trump is in december formeel door het Huis van Afgevaardigden aangeklaagd.

De kans dat Trump daadwerkelijk wordt afgezet, is klein. Daarvoor moet twee derde van de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, voor stemmen. Geen van de 53 Republikeinse senatoren heeft aangegeven dat te gaan doen.

Source