Rusland gaat op drie nieuwe manieren verboden content op het internet opsporen. Middels kunstmatige intelligentie gaan de nieuwe computersystemen onder andere op zoek naar verboden berichten op sociale media, blijkt vrijdag uit overheidsdocumenten.

Het zogenoemde MIR-1-systeem gaat mediums als Facebook, Twitter en Telegram af, op zoek naar informatie die volgens het Kremlin verboden is. Een ander systeem waar de Russische overheid in investeert, gaat op zoek naar verboden visuele content op het internet. Een derde systeem gaat dienen als “wapen tegen informatiedreigingen”.

De drie nieuwe systemen gaan gebruikmaken van kunstmatige intelligentie en machine learning, en zullen naar verwachting volgend jaar operationeel zijn. De Russische overheid trekt er 83 miljoen roebel (een kleine miljoen euro) voor uit.

Verspreiders van informatie die door het Kremlin als illegaal wordt bestempeld, kunnen een gevangenisstraf krijgen van maximaal negen jaar, zegt mensenrechtenadvocaat Pavel Chikov tegen persbureau Reuters.

De Russische regelgever Roskomnazdor, verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe systemen, reageerde niet op vragen van het persbureau.

Source