De Russische media- en internettoezichthouder Roskomnadzor dreigt Apple en Google boetes op te leggen als de bedrijven de app van de gedetineerde oppositieleider Alexei Navalny niet uit hun appwinkels halen.

Een Russische rechtbank verbood eerder de anticorruptiestichting van Navalny, omdat die extremistisch zou zijn. Zijn websites werden al geblokkeerd door Roskomnadzor, waarna aanhangers van de Kremlin-criticus berichten op de app plaatsten. De regering van president Vladimir Poetin zet alles op alles om de oppositie te hinderen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van later deze maand.

De 45-jarige Navalny werd eerder dit jaar naar een strafkamp gestuurd, nadat hij uit Duitsland was teruggekeerd. Hij werd daar behandeld vanwege een vergiftiging. Door deze behandeling schond hij de bepalingen van zijn voorwaardelijke straf. Hij moet een straf van 2,5 jaar uitzitten voor fraude.

Navalny werd in augustus 2020 erg ziek tijdens een Russische binnenlandse vlucht. In Duitsland werd vastgesteld dat hij was vergiftigd met de in de voormalige Sovjet-Unie ontwikkelde stof novichok. Hij herstelde volledig. De Verenigde Staten en de Europese Unie beschuldigen Rusland van de vergiftiging.

Source