Ruim twaalf miljoen Nederlanders van achttien jaar en ouder gebruiken één of meerdere nieuwsapps. Jongeren zijn het meest kritisch. Niet alleen op de journalistieke inhoud, maar ook op de functionaliteit van de app.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Nieuwsapp Monitor dat werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Newcom onder ruim zevenduizend respondenten. In totaal werden 75 landelijke en regionale nieuwsapps onder de loep genomen.

Van de 12,1 miljoen gebruikers bekijken 9,3 miljoen volwassen Nederlanders dagelijks één of meer nieuwsapps. Gemiddeld gebruikt men bijna vijf nieuwsapps, waarvan 2,5 dagelijks.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ongeveer zeven miljoen Nederlanders van achttien jaar en ouder een regionale nieuwsapp hebben. Deze apps scoren met name buiten de Randstad goed. Vooral regionale omroepen zijn daar populair.

Landelijk gezien zijn NOS en NU.nl de meest gebruikte apps, gevolgd door RTL Nieuws en AD. NOS en NU.nl krijgen ook de hoogste waardering: zij scoren respectievelijk een 7,8 en een 7,7.

Jongeren gebruiken de meeste nieuwsapps. Tegelijkertijd zijn zij ook het meest kritisch. Dat is niet alleen op de journalistieke inhoud, maar ook op de functionaliteit van de app.

Source