Een van de grootste hostingproviders van websites op het zogenoemde dark web is gehackt. Daardoor zijn meer dan 6.500 websites verdwenen.

Dat laat de provider, Daniel’s Hosting, weten op de homepage.

Daniel’s Hosting was de grootste provider voor websites op het dark web, een netwerk dat alleen met speciale software te benaderen is. Websites op het dark web zijn moeilijk te traceren en gebruikers blijven anoniem, waardoor de sites interessant zijn voor zowel privacyactivisten als criminelen.

Daniel’s Hosting is sinds vorig jaar erg populair. Toen werd een andere hostingprovider genaamd Freedom Hosting II offline gehaald. Veel slachtoffers stapten daarna over naar Daniel’s.

De oprichter van de site, Daniel Winzen, zegt nog te onderzoeken wat er is gebeurd. “Iemand heeft toegang gekregen tot de database en alle accounts verwijderd”, schrijft Winzen op de homepage. Daar zat ook het account bij waarmee Winzen de database zelf kon beheren.

Gemist door gebruikers

“Veel van de websites waren voor de lol gemaakt, of voor mensen die experimenteren met hosting en websiteontwikkeling”, vertelt Winzen aan NU.nl. “Ook zat er een populair sociaal netwerk bij genaamd Atlayo. Het gaat dus om een erg diverse groep websites waarvan er veel gemist zullen worden door gebruikers.”

Winzen maakte om privacyredenen bewust geen back-ups van de websites, vertelt hij. “Zo blijven er geen sporen achter van websites die gehost werden.” Daardoor zijn de websites nu definitief verloren. “Als ik weet wat er misging in de beveiliging en dat gerepareerd heb, gaat de dienst weer terug online”, zegt hij. “Dan wil ik ook de optie toevoegen om toch back-ups te maken.”

https://www.nu.nl/tech/5579975/ruim-6500-dark-net-websites-offline-hack-hostingprovider.html