Sinds november 2014 zijn er meer dan honderd miljoen apparaten met Alexa, de virtuele assistent van retailgigant Amazon, verkocht. Dat zegt Amazons hoofd producten en diensten Dave Limp tegen The Verge.

Met Alexa kunnen gebruikers commando’s geven aan producten met een ingebouwde microfoon. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld muziek afspelen op een speaker, een alarm zetten of informatie opvragen. De stemassistent is onder meer beschikbaar in het Engels, Duits en Frans.

Amazon verkoopt zelf producten met Alexa, zoals de speaker Echo, maar geeft andere fabrikanten ook toegang tot de virtuele assistent. Zij kunnen de technologie daardoor ook in hun eigen gadgets verwerken.

Volgens Limp leidt dat tot goede en slechte producten, zegt hij tegen The Verge. Hij zegt niet bang te zijn dat de slechte producten het merk Alexa beschadigen, zolang er van elke categorie producten een goed voorbeeld bestaat.

Ook Apple, Google en Microsoft werken aan hun eigen stemassistent. Siri van Apple en de Google Assistent zijn ook in het Nederlands beschikbaar.

https://www.nu.nl/gadgets/5665997/ruim-100-miljoen-apparaten-met-stemassistent-alexa-van-amazon-verkocht.html