In de Rotterdamse haven hebben KPN, Shell en enkele andere bedrijven voor het eerste getest met 5G-technologie.

Dankzij de nieuwe, snellere mobiele verbindingen kunnen heel wat industriële processen beter worden geregeld. Bij de raffinaderij van Shell in Pernis wordt bijvoorbeeld gekeken naar het gebruik van 5G voor het preventief onderhoud van circa 160.000 kilometer aan leidingen.

De tests in de Rotterdamse haven zijn onderdeel van een breder onderzoeksprogramma naar het gebruik van 5G. De nieuwste generatie mobiele netwerken worden ook in de praktijk getest op het vlak van landbouw, stedelijke voorzieningen en voor verkeer.

In Amsterdam Zuidoost wordt bijvoorbeeld rondom de Johan Cruijff Arena tijdens evenementen getest. In Drenthe worden oplossingen voor landbouw met drones uitgeprobeerd en in Noord-Brabant verkeersinnovaties met verbonden auto’s. Zo kunnen die auto’s hun postitie en remgedrag aan elkaar doorgeven, om zo onder meer files te voorkomen, en veiliger te rijden bij als zelfrijdende auto’s op termijn klaar voor gebruik zijn.

5G belooft vele malen sneller te worden dan 4G. Hoe groot de snelheidsverhoging in de praktijk is, moet nog blijken. Tijdens tests van providers zijn echter al 5G-snelheden gehaald die honderd keer hoger lagen dan die van huidige Nederlandse 4G-netwerken, die een snelheid van zo’n 150 megabit behalen.

https://www.nu.nl/mobiel/5555966/rotterdamse-haven-start-met-test-5g-internet.html