KPN heeft een reisapp ontwikkeld voor Chinezen die Europa bezoeken en stuurt daarbij onwettig persoonlijke data terug naar China, meldt Trouw woensdag. De verzamelde gegevens worden volgens de krant gedeeld met het Chinese internetbedrijf Tencent, terwijl dat volgens de wet niet zomaar mag.

Het gaat om de app WeGoEU die draait op het Chinese sociale medium WeChat, dat eigendom is van Tencent. Met de app kunnen Chinezen reisinformatie krijgen over toeristische attracties in 26 Europese steden, waaronder in Nederland.

Persoonlijke gegevens mogen de Europese Unie niet zomaar verlaten naar landen waar deze data niet zo goed beschermd worden, zoals China. Uit de privacyverklaring van WeGoEU blijkt volgens Trouw dat deze gegevens toch naar China verstuurd worden, maar KPN ontkent dat en zegt dat zijn eigen privacyverklaring niet klopt.

In een reactie aan de krant verwijst het telecombedrijf naar WeChat, waar de app te vinden is. “WeGoEU draait als mini-programma binnen de grotere ­WeChat-omgeving, waar de Chinese toerist een account heeft.”

Source