Het sociale medium Reddit test een systeem waarbij gebruikers elkaar direct geld kunnen doneren. Reddit-gebruikers kunnen daarbij op een speciale knop klikken om een bedrag over te maken.

Op dit moment kan de donatieoptie alleen getest worden in het Reddit-subforum /r/shittymorph, maakt een beheerder bekend. De zogenoemde subreddit is gebaseerd op een Reddit-gebruiker met dezelfde naam.

Bezoekers van het subforum kunnen een donatie doen door bij reacties van de gebruiker ‘shittymorph’ op een knop te drukken. Daar kunnen zij direct drie, vijf of tien dollar doneren, of zelf een ander bedrag kiezen.

Bij het bericht is te zien hoeveel dollar Reddit-gebruikers aan de betreffende reactie hebben gedoneerd, hoewel het volledige bedrag niet naar de auteur van het bericht gaat.

Volgens de beheerder van de subreddit gaat van een donatie van 100 dollar in totaal 78,50 dollar naar de gebruiker. Ook krijgt Reddit 18,50 dollar en ontvangt de Amerikaanse betalingsverwerker Stripe 3 dollar. Het is onduidelijk of de verhoudingen voor kleinere bedragen anders zijn.

Naast Reddit zetten ook andere grote sociale media, zoals Facebook en YouTube, in op directe donaties voor andere gebruikers.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5765571/reddit-test-mogelijkheid-om-gebruikers-elkaar-geld-te-laten-doneren.html