De rechtszaak van Amnesty International tegen de Israëlische spywaremaker NSO moet achter gesloten deuren plaatsvinden, heeft een rechter in Israël donderdag bepaald. De rechtbank in Tel Aviv komt daarmee tegemoet aan de wens van het Israëlische ministerie van Defensie om de zaak niet openbaar te behandelen.

NSO is de maker van spionagesoftware waarmee het mogelijk is om smartphones af te luisteren. Volgens verschillende onderzoeken is de spyware van het bedrijf in meerdere landen gebruikt tegen journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten.

Amnesty wil via een rechtszaak afdwingen dat Israël de export van de gevoelige technologie blokkeert. Dat kan door de licentie daarvoor in te trekken. Op die manier wil de mensenrechtenorganisatie voorkomen dat overheden de spionagesoftware kunnen inzetten tegen politieke tegenstanders, activisten en andere critici.

NSO verkoopt zijn software formeel aan overheden om in te zetten in de strijd tegen terrorisme en andere vormen van ernstige misdrijven. Toch zijn de waarborgen om misbruik te garanderen niet toereikend, aldus Amnesty. De organisatie beschuldigt Israël ervan “toe te kijken en het te laten gebeuren”.

Het Israëlische ministerie van Defensie zegt dat het continu toezicht houdt op surveillancesoftware en dat de autoriteiten in het land regelmatig controles uitvoeren.

Source