Chipmaker Qualcomm moet licenties voor gepatenteerde technologie ook aan concurrenten verstrekken. Het bedrijf zou dat voorheen hebben geweigerd.

Een Amerikaanse rechtbank oordeelde dinsdag dat Qualcomm licenties van sommige technologie ook aan concurrenten moet verstrekken. Dat meldt Reuters. Het gaat daarbij vooral om patenten voor mobiele modemchips.

“Uit Qualcomms eigen documenten blijkt dat deze chips een kernonderdeel zijn in mobiele telefoons”, zei de rechter. Daarom mag het bedrijf zijn patenten niet weigeren aan concurrenten.

Qualcomm is de grootste leverancier van mobiele chips. Het bedrijf verdient veel geld aan de verkoop van licenties voor belangrijke technologieën.

‘Qualcomm misbruikt zijn monopoliepositie’

De chipfabrikant is verwikkeld in meerdere rechtszaken met techbedrijven, waaronder Apple. De iPhone-maker claimt dat Qualcomm zijn machtspositie misbruikt, door Apple te dwingen om Qualcomm-chips te gebruiken.

De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC beschuldigde Qualcomm er vorig jaar van een monopoliepositie te onderhouden. De rechtszaak de FTC tegen Qualcomm staat gepland voor 2019.

Samsung en Intel sloten zich vorig jaar aan bij de claim van de FTC, dat chipmaker Qualcomm zijn machtspositie misbruikt om concurrentie op de chipmarkt tegen te gaan. Daarbij gaat het om patenten met betrekking tot chip- en netwerktechnologieën.

Bedrijven zijn het verplicht om een licentiedeal met Qualcomm te sluiten om de patenten te kunnen gebruiken. De chipmaker zou onder meer weigeren om Samsung een licentie te verlenen. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou zijn eigen Exynos-chips met gebruikte patenten daarna aan andere bedrijven kunnen verkopen.

https://www.nu.nl/tech/5557469/qualcomm-moet-chiplicenties-verstrekken-concurrenten.html