Spoorbeheerder ProRail gaat alle bewakingscamera’s van Chinese fabrikanten vervangen, meldt Follow the Money. ProRail verwijdert de camera’s vanwege “de kwalijke reputatie van Chinese camera’s”. De NS gaat juist duizenden nieuwe Chinese camera’s gebruiken.
Door onze techredactie

ProRail heeft in Nederland ruim zesduizend beveiligingscamera’s hangen. Die hangen rondom het spoor, op stations en in fietsenstallingen. Een klein deel daarvan (196 camera’s) is afkomstig van de Chinese leveranciers Huawei en Hikvision. Deze bedrijven hebben banden met de Chinese overheid.

De angst bestaat dat de Chinese overheid via beveiligingscamera’s kan spioneren. Daarnaast leveren beide bedrijven camerasystemen aan de Chinese overheid. Die gebruikt de systemen om Tibetanen, Oeigoeren en andere minderheden te monitoren en te onderdrukken.

ProRail onderstreept dat spionage niet mogelijk is. De camera’s zijn aangesloten op een afgesloten en beveiligd deel van het netwerk van de spoorwegbeheerder. ProRail maakt voor dat netwerk gebruik van servers en recorders van westerse fabrikanten.

NS ziet geen reden om camera’s van Chinese makelij uit te bannen

De NS gaat de komende tijd juist meer camera’s van Chinese fabrikanten gebruiken. Het bedrijf gebruikt al vijftienhonderd camera’s van de Chinese fabrikanten Hikvision en Dahua in zijn treinen.

In de komende tijd komen daar nog eens vijfduizend Chinese camera’s bij. De nieuwe camera’s hangen in de intercitytreinen die vanaf eind dit jaar in gebruik worden genomen bij de NS.

De NS ziet geen noodzaak om de camera’s van Chinese leveranciers uit te bannen. Volgens het spoorbedrijf zijn er geen richtlijnen van de overheid die het gebruik van deze camera’s afraden.

De NS volgt het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid, zo meldt het bedrijf aan Follow the Money.


Lees meer over:

NScamera’scameratoezichtTech

Source