ProRail heeft technische maatregelen getroffen om te zorgen dat de grote telefoniestoring die eind mei optrad niet meer zal gebeuren. Dat meldt de Nederlandse spoorbeheerder op zijn website. Vanwege de storing werd het landelijke treinverkeer eind mei grotendeels stilgelegd.

De storing ontstond in het telefoniesysteem van ProRail. Vanwege de problemen was het voor de treinverkeersleiding niet mogelijk om contact te maken met treinmachinisten.

Inmiddels heeft ProRail “technische aanpassingen” gemaakt. Ook zorgt het bedrijf voor meer noodtelefoons voor als het systeem zou uitvallen. Daarnaast worden medewerkers vaker met de noodprocedure getraind.

ProRail werkt voor zijn telefoniesysteem INTel met het zogenoemde GSM-R-netwerk. Uit een evaluatie blijkt dat het netwerk tijdens de grote storing bleef werken, maar dat er vanuit de Verkeersleidingposten geen verbinding kon worden gemaakt.

Hoewel er procedures waren, bleken die niet overal afdoende. “Ze zijn vooral bedoeld om individuele kleinere storingen op te lossen, maar zijn minder goed voor het oplossen van een landelijke storing die het volledige treinverkeer raakt”, meldt ProRail. Volgens de beheerder waren de beperkingen vanwege de storing nauwelijks te voorkomen.

Ondertussen wordt er gewerkt aan een nieuw telefoniesysteem, genaamd GRI, dat het huidige netwerk van ProRail moet vervangen. Eind 2022 moet het systeem in gebruik worden genomen.

Source