De privacywaakhond van Frankrijk heeft Google een boete van 50 miljoen euro gegeven, onder meer voor nalatigheid omtrent het vragen om toestemming voor het verzamelen van persoonlijke data.

Google maakt het gebruikers te moeilijk bij zijn proces waarin mensen geïnformeerd worden over welke persoonlijke data het bedrijf verzamelt en waarvoor, meldt de privacywaakhond CNIL maandagmiddag op zijn website.

“Essentiële informatie, zoals de reden voor de verwerking van data, de periode waarvoor de data worden bewaard of de categorieën van persoonlijke gegevens gebruikt voor personalisatie van advertenties, zijn buitensporig verspreid over meerdere documenten, met knoppen en links waarop geklikt moet worden om aanvullende informatie te krijgen”, schrijft de toezichthouder.

“De relevante informatie is alleen na enkele stappen toegankelijk, in sommige gevallen na vijf of zes acties. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een gebruiker complete informatie wil hebben over de gegevens die verzameld worden voor personalisatie of voor het bijhouden van locatiegegevens.”

De getoonde informatie is bovendien niet altijd duidelijk of volledig, oordeelt de CNIL.

De CNIL startte zijn onderzoek na twee klachten die eind mei werden ingediend. In die maand is de AVG, de Europese privacywetgeving, in werking getreden.

Dit bericht wordt verder aangevuld.

https://www.nu.nl/internet/5696369/privacywaakhond-frankrijk-geeft-google-boete-van-50-miljoen-euro.html