De Amerikaanse president Joe Biden heeft langer de tijd nodig om een besluit te nemen over de zwarte lijst met Chinese bedrijven. Amerikaanse ondernemingen mogen daar momenteel niet in investeren.

De verwachting is dat de president twee weken later dan gepland een besluit zal nemen, meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën. Eerder was de deadline nog gesteld op 27 mei.

De regering-Biden onderzoekt momenteel een aantal aspecten van het Amerikaanse beleid voor China, waaronder de investeringsban. Onder meer technologieconcern Huawei, betaalapp Alipay van Ant Group en de grootste chipfabrikant van China SMIC staan op de zwarte lijst.

Smartphonemaker Xiaomi spande een rechtszaak aan, waarop het Amerikaanse ministerie van Defensie besloot het bedrijf er weer van af te halen. Maar er staan nog tientallen andere Chinese bedrijven op.

De lijst is een erfenis van de regering-Trump, die een verbod instelde op investeringen in bepaalde Chinese bedrijven die volgens de Amerikanen banden hebben met het Chinese leger. De Verenigde Staten verwijten Chinese bedrijven al langer dat ze gevoelige informatie doorspelen aan de overheid.

Source