De Pakistaanse premier Imran Khan roept Facebook op islamofobie hetzelfde te behandelen als Holocaustontkenning. “Het kan niet zo zijn dat haatberichten over sommigen niet worden toegestaan, maar over anderen wel.”

Khan noemt het terecht dat Facebook meer gaat doen om Holocaustontkenning aan te pakken, maar wil die bescherming ook graag voor geloofsgenoten. Hij ziet parallellen met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog of de gewelddadige pogroms uit Oost-Europa.

“Vandaag de dag zien we pogroms tegen moslims in verschillende delen van de wereld”, schrijft Khan op het sociale medium in een brief aan Mark Zuckerberg. “We moeten islamofobie verbieden voordat moslims worden vervolgd.”

Frankrijk expliciet genoemd

Khan verwijst naar de behandeling van moslims door aartsvijand India. Maar hij schrijft ook over moslims in Frankrijk, “waar godslasterlijke cartoons gericht tegen de islam en de heilige profeet worden toegestaan”. President Macron wil juist fel optreden tegen extremistische moslims na de onthoofding van een leraar die Mohammedcartoons toonde om vrijheid van meningsuiting te illustreren.

“Hoe gaat Frankrijk onderscheid maken tussen radicale moslims en doorsnee moslimsburgers?”, vraagt Khan zich af. “Marginalisatie leidt onvermijdelijk tot extremisme, en dat heeft de wereld niet nodig.”

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen persbureau Reuters dat alle berichten waarin personen op afkomst of religie worden aangevallen, verboden zijn. “Haatzaaierij wordt verwijderd zodra het onder onze aandacht komt”, aldus de woordvoerder, die toegaf dat er “nog meer werk te verrichten valt”.

Aanvaring met Macron

Khan sprak eerder op de dag de Franse president Macron al aan op zijn uitspraken naar aanleiding van de aanslag op de leraar. Hij laakte de harde Franse aanpak van moslimorganisaties en raadde Macron aan te streven naar verzoening.

Macron ging niet direct in op de woorden van Khan. Hij liet wel weten zich hard te willen maken voor vreedzaam debat en “nooit, nooit te zullen opgeven”.

Source