De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat zijn overheid geen rol heeft gespeeld in de aanhouding van de financieel directeur van telefoonbedrijf Huawei, die in de Canadese stad Vancouver is opgepakt.

De financieel directeur van Huawei, Meng Wanzhou, werd op zaterdag 1 december opgepakt op het vliegveld van Vancouver. Meng hangt uitlevering naar de VS boven het hoofd, op vrijdag wordt die uitlevering door de rechter bekeken.

Volgens Trudeau kreeg zijn regering enkele dagen van tevoren bericht dat er plannen waren om Meng te arresteren. “De aangewezen autoriteiten hebben de beslissing genomen in deze zaak, zonder politieke betrokkenheid of inmenging”, aldus premier Trudeau.

De Canadese premier zegt dat hij geen contact heeft gehad met zijn Chinese collega of de Chinese ambassadeur. De Chinese ambassade zegt dat het zich sterk verzet tegen de volgens hen ongegronde arrestatie.

Uitlevering naar VS om overtreden sancties Iran

De gearresteerde Meng is naast financieel directeur ook de dochter van de voorzitter en oprichter van Huawei, Ren Zhengfei. Volgens bronnen van persbureau Reuters heeft de aanhouding te maken met overtreding van Amerikaanse sancties, maar details daarover ontbreken.

In april werd bekend dat de Amerikaanse autoriteiten onderzoek doen naar handel van Huawei naar Iran. Het bedrijf zou Amerikaanse technologie hebben doorgespeeld aan Iran, wat in strijd is met de Amerikaanse exportwetten en sancties.

Huawei zei eerder al zich van geen kwaad bewust te zijn. “Het bedrijf heeft weinig informatie gekregen over de aanhouding. We gaan ervan uit dat de Canadese en Amerikaanse justitie uiteindelijk de juiste beslissing nemen.”

Volgens Huawei hebben zowel het bedrijf als Meng niets verkeerd gedaan. “Wij handelen altijd volgens de wetten van het land waar we ons bevinden.”

https://www.nu.nl/internet/5615372/premier-canada-geen-politieke-inmenging-bij-huawei-arrestatie.html