De face swap app ZAO werd afgelopen vrijdag gelanceerd en werd binnen enkele dagen de populairste app in China. Vanwege mogelijke privacy schending wordt de app nu aan banden gelegd op het Chinese sociale netwerk WeChat meldt Techcrunch.
De app maakt gebruik van zogeheten deepfaketechnologie, waarmee het gezicht van een persoon over dat van iemand anders kan worden gelegd in een video. Met ZAO kunnen gebruikers zichzelf in een filmscène plaatsen, door enkele selfies te uploaden, liefst vanuit verschillende hoeken.
Via het sociale netwerk WeChat, een soort combinatie van Twitter, Facebook en WhatsApp, ging de app viral toen gebruikers hun gemaakte video’s massaal deelden. Vervolgens kwam de app in opspraak vanwege een clausule in de voorwaarden.
In de voorwaarden van de app stond opgenomen dat de gebruiker alle eigendomsrechten over de video’s overdroeg aan ZAO en ze toestond deze volledig gratis, onherroepelijk en eeuwigdurend te gebruiken, alsook de rechten over de video’s over te dragen aan anderen.
Daarop besloot WeChat het gebruik van de app te beperken, ook vanwege de risico’s van de deepfaketechnologie waarmee nepnieuws verspreid kan worden. Gebruikers kunnen eerder gemaakte video’s nog uploaden, maar als ze de app proberen te downloaden of iemand uitnodigen voor Zao, krijgen ze een melding dat de webpagina is geblokkeerd vanwege veiligheidsredenen.
ZAO heeft in een verklaring laten weten dat ze “iedereens zorgen over de privacyvoorwaarden begrijpen” en dat ze aan een oplossing werken. Inmiddels staat in de voorwaarden dat de gebruikersdata alleen gebruikt wordt om de app te verbeteren en dat alle door gebruikers verwijderde bestanden ook van de servers worden verwijderd.