De politie heeft dit jaar actie ondernomen tegen tot nu toe ongeveer tweehonderd malafide webshops, meldt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie zaterdag in de radio-uitzending van Radar.

Het gaat om websites die producten aanbieden, maar deze na een betaling nooit leveren. Slachtoffers die proberen hun geld terug te krijgen, worden bij dit soort websites zoveel mogelijk gehinderd om dat voor elkaar te kunnen krijgen.

Om de webshops tegen te gaan, verzoekt de politie het bedrijf dat namens de malafide website de server beheert om de website offline te halen. Ook probeert de politie om op een andere manier te voorkomen dat criminelen via hun sites geld kunnen verdienen.

“We hebben ons (het afgelopen jaar, red.) wat meer gericht op de echte malafide webwinkels”, zegt Van der Linden. “Dat zijn webshops die echt honderden slachtoffers maken.”

Traditioneel gezien stijgt het aantal foute webwinkels in de laatste maanden van het jaar, omdat criminelen rond de feestdagen hun slag proberen te slaan. In 2018 en 2017 ondernam de politie ongeveer vierhonderd keer actie tegen malafide webshops. Een jaar eerder deed de politie dat 35 keer.

Source