Het Cybercrimeteam van politie Midden-Nederland heeft deze week twee mannen aangehouden. Zij worden verdacht van het plegen van computervredebreuk en oplichting.

De mannen werden dinsdag gearresteerd, schrijft de politie op zijn website. Het gaat om een 43-jarige man uit De Meern en een 48-jarige man uit Nieuwegein. De politie heeft in Zeist en De Meern twee servers in beslag genomen.

De politie startte een onderzoek naar de mannen nadat VodafoneZiggo aangifte deed voor cardsharing. Met deze vorm van piraterij wordt een legitiem tv-abonnement zonder toestemming online met anderen gedeeld. Via een cardsharedienst kunnen honderden mensen van tv-abonnementen worden voorzien, zonder dat de aanbieder daarvoor abonnementsgelden ontvangt.

De politie vermoedt dat de verdachten jarenlang samenwerkten aan het verkopen van Ziggo-abonnementen tegen een verminderde prijs. Ze worden ervan verdacht ruim duizend klanten te bedienen.

Cardsharing al eerder bestraft

In juli van dit jaar werd een veertigjarige man uit Groningen schuldig bevonden in een gelijksoortige zaak. De man had tussen de 150 en 200 klanten, die hij tegen betaling het televisiesignaal aanbood van Ziggo.

De rechter in Groningen legde de man een werkstraf van 240 uur op en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Daarnaast moest hij zijn gemaakte winst van 45.000 euro terugbetalen.

https://www.nu.nl/tech/5599310/politie-houdt-twee-mannen-illegaal-delen-van-tv-abonnement.html