Een pedofielennetwerk misbruikt het reactiesysteem en het algoritme van videosite YouTube om elkaar door te verwijzen naar video’s met kinderen in ongepaste houdingen.

Dat blijkt uit onderzoek van YouTuber Matt Watson, wiens account MatssWhatItIs is. De ontdekking komt anderhalf jaar nadat BuzzFeed video’s van kindermisbruik op YouTube aantrof en de videosite beloofde maatregelen te nemen.

In video’s met jonge kinderen plaatsen gebruikers reacties met daarin het exacte tijdstip waarop jonge kinderen onbedoeld een ongepaste houding aannemen. Deze reacties krijgen likes van anderen in het pedofielennetwerk, waardoor ze goed vindbaar zijn.

De video’s zijn in veel gevallen niet gemaakt om als kinderporno te dienen, maar worden door de reacties hier wel actief voor gebruikt. Soms worden de originele video’s op andere kanalen geplaatst zodat de originele eigenaar niet kan ingrijpen. Vaak worden dan ook advertenties geplaatst om er geld aan te verdienen.

Nieuwe gebruikers die consequent de kindervideo’s met de reacties bekijken, krijgen door het YouTube-algoritme automatisch andere video’s met vergelijkbare inhoud aangeraden. Hierdoor wordt het eenvoudig om video’s met kinderen in ongepaste houdingen te vinden.

YouTube onderzoekt de reacties en video’s

Google-woordvoerder Rachid Finge vertelt aan NU.nl dat de video’s en reacties gevonden in het onderzoek op dit moment worden onderzocht, om zo nodig actie te ondernemen.

“YouTube heeft een zerotolerancebeleid als het gaat om kindermisbruik”, aldus een officiële reactie van het videoplatform. “We hebben flink geïnvesteerd in technologie, teams en partnerships met goede doelen om dit te bestrijden.”

Misbruikvideo’s in 2017

In 2017 werden YouTube-video’s ontdekt waarin kinderen “doktertje moesten spelen” met volwassenen of zogenaamd werden ontvoerd. Een aantal van de videomakers had miljoenen abonnees.

De gebruikers werden uiteindelijk geschorst, waarna YouTube beloofde maatregelen te nemen tegen misbruikvideo’s. Het bedrijf nam ook voor de reacties te sluiten met video’s waarin mogelijk misbruikt plaatsvindt.

https://www.nu.nl/internet/5748747/pedofielennetwerk-misbruikt-youtube-reacties-om-videos-te-vinden.html