De overheid onderzoekt op dit moment of telecomgegevens van smartphones een meerwaarde kunnen leveren in de strijd tegen het coronavirus. Dat laten het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van Justitie en Veiligheid desgevraagd weten aan NU.nl.

Het gaat om het gebruik van geanonimiseerde en geaggregeerde telecomdata. Dat houdt in dat de gegevens niet herleidbaar zijn naar individuen en worden gebundeld. Met de gegevens kan de overheid bijvoorbeeld in kaart brengen hoe groepen mensen zich buiten verplaatsen.

Het is echter onduidelijk hoe de Nederlandse overheid de telecomdata precies zou willen inzetten. Bovendien moet uit het onderzoek blijken of de gegevens überhaupt geschikt zijn voor het beoogde doel.

De woordvoerders van beide ministeries benadrukken daarnaast dat het gebruik van de telecomdata in lijn moet zijn met de telecom- en privacywetgeving.

De providers KPN en VodafoneZiggo lieten eerder deze week aan NU.nl weten in principe open te staan om gegevens met de Nederlandse overheid te delen. In andere Europese landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Italië, doen providers dat al.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico’s.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Source