Oud-president van de Verenigde Staten Donald Trump wil via een federale rechter afdwingen dat hij weer toegang krijgt tot zijn geblokkeerde Twitteraccount. Dat blijkt uit documenten die zijn advocaten hebben ingediend bij een rechtbank in Miami.

Trumps advocaten stellen in het verzoek aan de rechtbank dat Twitter “macht uitoefent over het politieke discours in de VS, die uiterst gevaarlijk is voor het open democratisch debat”. De oud-president had meer dan 88 miljoen volgers op zijn Twitteraccount en gebruikte het platform als communicatiemiddel.

Begin dit jaar werd Trump geweerd door Twitter en Facebook, omdat hij zijn aanhangers zou hebben aangejaagd tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Op Twitter is Trump daarom niet meer welkom. Facebook legde hem een ban tot minstens 2023 op.

De oud-president vindt ook dat Twitter hem onterecht “gecensureerd” heeft door waarschuwingen bij zijn berichten te zetten. Sinds de presidentsverkiezingen in november plaatste het platform waarschuwingen bij berichten van de president waarin hij onjuistheden, zoals over de uitslag van de verkiezingen, verspreidde. De berichtensite attendeerde dat informatie in die tweets “mogelijk misleidend” of “in twijfel getrokken” is.

Twitter heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Source