Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle klaagt de overheid van de Verenigde Staten aan om een aanbestedingsproces voor clouddiensten voor het Pentagon. 

De aanbesteding van het contract aan één partij “is tegenstrijdig met aanbestedingseisen en loopt niet synchroon met de strategie van de sector”, zegt het bedrijf in een verklaring tegen TechCrunch.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is op zoek naar een bedrijf om zijn clouddiensten te verzorgen. Het contract wordt gegund aan één partij en heeft een maximale looptijd van tien jaar, hoewel het Pentagon er tussentijds uit kan stappen.

Omdat het miljardencontract wordt toegekend aan één partij, remt het aanbestedingsproces volgens Oracle “constante concurrentie, snelle innovatie en lagere prijzen”. Naast Oracle hebben onder meer Amazon, Microsoft en IBM interesse om het contract te winnen. Google had ook interesse, heeft zich eerder dit jaar teruggetrokken.

Oracle kreeg eerder nul op het rekest

Oracle deed eerder al zijn beklag bij het Government Accountability Office (GAO), het hoogste overheidsorgaan dat intern onderzoek kan doen naar het werk van federale Amerikaanse overheid.

Het GAO oordeelde in november dat de beslissing van het ministerie van Defensie om het contract toe te kennen aan één partij voldoet aan de aanbestedingsvoorschriften. Het adviesoorgaan oordeelde bovendien dat het omwille van de nationale veiligheid de beste manier is om het contract aan één bedrijf toe te kennen.

https://www.nu.nl/internet/5626865/oracle-klaagt-overheid-vs-aanbesteding-miljardencontract-pentagon.html