Onderzoekers waarschuwen dat seksrobots met kunstmatige intelligentie (AI) voor psychologische schade kunnen zorgen, schrijft de BBC. Ze zouden een groeiende morele dreiging vormen voor individuen en voor de samenleving omdat ze ongewenst gedrag, zoals verkrachtingen en pedofilie, normaliseren.

Volgens de onderzoekers wordt de technologie niet genoeg gecontroleerd omdat toezichthouders zich daar ongemakkelijk bij voelen. Ze willen dat er actie wordt ondernomen om het ongereguleerde gebruik van seksrobots te voorkomen.

Professor Christine Hendren van Duke University vertelt BBC News dat de robots mensen de gelegenheid geven om gedrag te beoefenen waar ze eigenlijk voor behandeld zouden moeten worden, zoals het naspelen van verkrachtingen of pedofilie.

“Sommige robots zijn geprogrammeerd om te protesteren, om een verkrachtingsscenario te creëren”, vertelt Hendren. “En sommige robots zijn ontworpen om op kinderen te lijken. Een ontwikkelaar van deze robots in Japan is een zelfverklaarde pedofiel, die zegt dat dit apparaat een voorzorgsmaatregel is die ervoor zorgt dat hij nooit een echt kind pijn doet.”

‘Geen vriendin? Dan maken we een robotvriendin voor je’

Kathleen Richardson, professor ethiek en robotica aan de Montfort University in Leicester, vertelt daarnaast dat de marketing van de robots vaak misleidend is.

“Deze bedrijven zeggen:” Je hebt geen vriendschap? Je hebt geen levenspartner? Maak je geen zorgen, we kunnen een robotvriendin voor je maken “, vertelt ze aan de BBC. “Een relatie met een vriendin is gebaseerd op intimiteit, gehechtheid en wederkerigheid. Dit zijn dingen die niet door machines kunnen worden nagebootst.”

In 2015 werd door onderzoekers al een campagne gestart tegen seksrobots. Hierbij werken onderzoekers samen met beleidsdeskundigen om wetgeving op te stellen om misleidende marketing van de robots te verbieden.

Source