Het Agentschap Telecom heeft langer de tijd nodig voor zijn onderzoek naar KPN, meldt de waakhond vrijdag op zijn website. De toezichthouder startte het onderzoek omdat de Chinese telecomfabrikant Huawei mogelijk klanten van de provider kon afluisteren en klantgegevens kon stelen.

De toezichthouder verwachtte aanvankelijk half september klaar te zijn, maar de resultaten worden nu pas aan het eind van dit jaar verwacht. De kwestie is volgens het Agentschap Telecom technisch zo complex dat er meer tijd nodig is om conclusies te trekken. Die extra tijd is ook nodig om “zorgvuldig te werk te gaan”.

De ongeautoriseerde toegang van Huawei kwam aan het licht via een tien jaar oud rapport van adviesbureau Capgemeni dat de Volkskrant in handen kreeg.

Volgens de krant had Huawei de mogelijkheid om telefoongesprekken van KPN-klanten mee te luisteren. Nederlandse regeringsleiders, onder wie toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende, maakten gebruik van het KPN-netwerk. Ook kon Huawei volgens het rapport zien welke nummers KPN in opdracht van Nederlandse autoriteiten moest aftappen.

Het Agentschap Telecom wilde daarom weten of de huidige maatregelen van KPN voldoen aan alle eisen voor een veilig netwerk. KPN zei geen enkele indicatie te hebben dat klanten in het verleden zijn afgeluisterd. Het telecombedrijf werkt volgens de toezichthouder volledig mee aan het onderzoek.

Source