Shockwave, één van de eerste browserplugins die het mogelijk maakte om interactieve projecten en games te tonen op internet, wordt vanaf 9 april dit jaar niet meer ondersteund door eigenaar Adobe.

Vanaf april is de Windowseditie van de Shockwave-player niet meer te downloaden, schrijft Adobe in een e-mail aan zakelijke gebruikers. De macOS-editie en het softwarepakket waarmee Shockwave-programma’s gemaakt kunnen worden, werden al in 2017 verwijderd.

Shockwave werd in 1995 uitgebracht door het bedrijf Macromedia, in eerste instantie voor de browser Netscape Navigator. Een jaar later ontwikkelde Macromedia het populairdere Flash, een andere browserplugin die lang werd gebruikt voor games en tekenfilms op internet.

Adobe kocht Macromedia in 2005, en zette de ontwikkeling van Shockwave en Flash voort. Beide plugins werden echter steeds minder gebruikt, onder andere door de opkomst van alternatieven zoals HTML 5. Ook Flash verdwijnt binnenkort: Adobe zet de ondersteuning van de plugin stop in 2020.

Zowel Flash als Shockwave staan te boek als erg onveilig, omdat het gemakkelijk is via deze plugins in te breken in een computer. Uit onderzoek van anti-virusbedrijf Avast bleek dit jaar dat Shockwave het minst geupdate programma is op pc: 96 procent van alle onderzochte computers gebruikten een versie van Shockwave die niet was bijgewerkt.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5764278/ondersteuning-oude-browserplugin-shockwave-eindigt-in-april.html