Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in de rechtbank van Den Haag tegen vier mannen celstraffen tot vier jaar cel geëist. Deze vier neven worden ervan verdacht identiteitsfraude te hebben gepleegd en met de gestolen identiteiten kopers op Marktplaats voor in totaal ruim 100.000 euro te hebben opgelicht.

Twee Amsterdammers (22 en 24), een Zoetermeerder (26) en een Arnhemmer (24) zouden op Marktplaats nepaccounts hebben aangemaakt om zich voor te doen als verkopers van elektronica. Ze stelden de kopers voor om als blijk van vertrouwen kopieën van identiteitsbewijzen naar elkaar op te sturen. Als dat was gebeurd, geloofden veel kopers dat het wel goed zat en maakten ze geld over naar de bankrekening van een katvanger. Dat is iemand die tegen betaling zijn of haar rekening beschikbaar stelt aan criminelen.

De slachtoffers, soms nog kinderen die een telefoon, een Playstation of iets anders dachten te kopen, kwamen bedrogen uit: ze kregen het product nooit binnen. Als ze bij de daders verhaal wilden halen, kwamen ze terecht bij een oud slachtoffer van de oplichters. De identiteitsbewijzen die de slachtoffers hadden opgestuurd, werden gebruikt om andere mensen op te lichten.

De mannen liepen tegen de lamp toen zij van een koper een kopie van het identiteitsbewijs van een politiemedewerker ontvingen en deze gingen misbruiken.

Slachtoffers identiteitsfraude kregen boze kopers aan de deur

“Wat voor de verdachten waarschijnlijk een eenvoudige manier was om illegaal geld te verdienen, betekende voor veel mensen een financiële domper”, zegt de officier van justitie. “Maar dat er vervolgens misbruik wordt gemaakt van je identiteit en je wordt benaderd door boze mensen die denken dat jij ze hebt opgelicht, is nog veel vervelender.”

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de 26-jarige Zoetermeerder, de 24-jarige Amsterdammer en de 24-jarige Arnhemmer zich samen schuldig hebben gemaakt aan oplichting, identiteitsfraude en witwassen. Tegen hen werd respectievelijk 4 jaar, 3,5 jaar en 3 jaar cel geëist. Tegen de 22-jarige Amsterdammer werd acht maanden cel geëist.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Source