Als je dacht dat een rijmwoordenboek valsspelen is voor een sinterklaasgedicht, dan ken je de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie nog niet. Met AI-chatbots is het nu nóg makkelijker een gepersonaliseerd gedicht uit de computer te laten rollen.

Zelfs de computer kan niet om het grootste cliché in sinterklaasgedichten heen. Op Sinterklaasgedichten.ai begint de eerste poging om een tekst te genereren als volgt: ‘Sinterklaas zat te denken, wat hij jou toch zou schenken.’

AI.nl en het Amsterdam Data Collective maakten de AI-bot naar eigen zeggen om drukbezette ouders meer tijd te geven voor datgene waar Sinterklaas écht om draait: het kopen van cadeautjes. Een grapje, zegt maker Remy Gieling. “Behalve als je het aan kinderen vraagt.”

Op de website vul je de naam van de ontvanger in, samen met zoveel mogelijk informatie over diegene voor in het gedicht. Daarna neemt kunstmatige intelligentie het over en rolt er een tekst uit. “Het enige nadeel is dat het taalmodel nog niet altijd goed rijmt”, zegt Gieling. “Maar ik zie het als een concept, een eerste aanzet tot een gedicht.”

Je moet zelf dus nog wel iets doen om er een goed rijmpje van te maken. Gieling omschrijft zijn website als een elektrische fiets voor sinterklaasgedichten. “Je moet zelf nog wel een beetje bij trappen.”

AI gebruiken voor huwelijksgelofte

Deze manier van dichten gaat er bij neerlandicus Marc van Oostendorp niet in. “Zo kun je net zo goed thuisblijven, een cadeau voor jezelf laten bezorgen en daar een gedicht bij laten maken”, zegt hij. Volgens Van Oostendorp gaat het er niet om dát er een gedicht is, maar dat de ontvanger zich door een ander gezien voelt. “Dat een gedicht knullig is en niet helemaal klopt, hoort er een beetje bij.”

Gieling bekijkt het op een iets andere manier. Volgens hem is het voor veel mensen moeilijk om de juiste woorden te vinden bij het overbrengen van een boodschap. De computer kan wat Gieling betreft in allerlei situaties helpen.

“Is het oké als je je huwelijksgelofte laat genereren? In eerste instantie denk je: natuurlijk niet”, zegt Gieling. “Maar als je er langer over nadenkt gaat het erom dat je zelf genoeg tijd en aandacht stopt in nadenken over waarom de ander zo goed bij je past. Daar denk je zelf over na, want je gaat een computer niet vragen om daar antwoord op te geven.”

En zodra je die informatie helder hebt, kan AI helpen om dat mooi onder woorden te brengen. “De boodschap die je wil overbrengen bedenk je dus nog altijd zelf”, zegt hij. “Je gebruikt ChatGPT alleen om de verpakking te maken.”

Persoonlijke plaagstootjes uitdelen

Een zelfgeschreven gedicht heeft een bepaalde toon die zich lastig door kunstmatige intelligentie laat vervangen, zegt Van Oostendorp. Een sinterklaasgedicht moet volgens de neerlandicus grappig zijn en mag een beetje prikken. “Het laat zien: wij kennen elkaar zo goed dat we elkaar kunnen plagen”, zegt hij. Maar uiteindelijk eindig je sympathiek.

Een kunstmatig gegenereerd gedicht is volgens Van Oostendorp een stuk minder persoonlijk. Of, zoals de neerlandicus het noemt, “een vorm van bedrog”. “Dus bij dezen is mijn familie voor de komende sinterklaasviering gewaarschuwd.”

Source