Een Nieuw-Zeelandse telecomprovider mag geen telecomapparatuur van het Chinese Huawei gebruiken, omdat de inlichtingendienst vreest voor spionage.

Dat meldt provider Spark op zijn site. Het bedrijf wilde apparatuur van Huawei gebruiken om een 5G-netwerk in Nieuw-Zeeland te bouwen.

Het gebruik van die apparatuur moet worden goedgekeurd door de Government Communications Security Bureau (GCSB), die inschat of er een kans bestaat dat apparatuur voor spionage wordt gebruikt. 

De GCSB stelt dat het gebruik van de Huawei-apparatuur kan leiden tot “grote risico’s voor de nationale veiligheid”. Daarom is het verzoek voor de apparatuur afgekeurd. Spark zegt teleurgesteld te zijn in het besluit.

Steeds meer landen vrezen spionage van China

Het is voor Huawei steeds vaker moeilijk om apparatuur voor telecommasten te verkopen. In Australië werd het gebruik van de Chinese apparatuur ook al verboden. 

In de Verenigde Staten wordt het bedrijf al langer geweerd, om vergelijkbare angsten voor spionage. Volgens bronnen probeert het land bondgenoten te overtuigen om Huawei ook in de ban te doen.

https://www.nu.nl/mobiel/5598689/nieuw-zeeland-weert-chinese-telecomapparatuur-angst-spionage.html