De staat New York heeft een schikking getroffen met een aantal bedrijven dat nepvolgers en likes verkocht. Het is de eerste keer dat er bedrijven schuldig worden bevonden voor deze praktijken in de Verenigde Staten, meldt Reuters.

De staat deed onderzoek naar een reeks bedrijven uit Colorado dat via internet likes en volgers verkocht voor sociale netwerken, waaronder LinkedIn, Twitter, Vimeo, Soundcloud, Pinterest en Youtube.

Volgens de procureur-generaal Letitia James is het verkopen van likes en volgers misleidend en strafbaar. De verschillende bedrijven waren onderdeel van Devumi, dat ongeveer 15 miljoen dollar omzet genereerde met het verkopen van nepvolgers en likes.

Het bedrijf heeft alle activiteiten moeten staken en moest 50.000 dollar aan rechtszaakkosten betalen. Dat is omgerekend ongeveer 44.000 euro.

Kopers van nepvolgers niet vervolgd

De klanten die likes en volgers inkochten bij Devumi worden niet vervolgd. Uit het onderzoek bleek dat het klantenbestand van het bedrijf zeer uiteenlopend was, van politici tot aan pornosterren.

German Calas, de eigenaar van Devumi, was niet bereid om commentaar te geven op de schikking. Eerder heeft Calas ontkend dat zijn bedrijven illegale praktijken uitvoerden.

https://www.nu.nl/internet/5715765/new-york-schikt-met-verkoper-van-nepvolgers-en-likes.html