De gedachtenlezer van Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, gebruikt draden dunner dan haren om om hersenactiviteit op te vangen. De startup presenteerde woensdag de eerste details over het apparaat.

De draden moeten in de hersenen van een eigenaar worden geplaatst. Ze zijn ongeveer een derde van de dikte van een menselijke haar. Omdat ze buigzaam zijn, moeten ze ook minder risicovol zijn dan huidige hersenimplantaten.

De Neuralink-lezer moet neuronale activiteit van een eigenaar opvangen en doorgeven aan een computer. Op die manier kan de computer worden bediend door alleen maar te denken.

Bestaande apparaten maken het al mogelijk om simpele computercommando’s met hersenen te verzenden. In 2006 kon een verlamde man op die manier het spel Pong spelen, nadat hij dagenlang had geoefend.

Hogere bandbreedte voor AI

Neuralink zegt dat zijn technologie een veel hogere bandbreedte ondersteunt dan bestaande apparaten, waardoor er meer informatie uitgewisseld kan worden.

De technologie is in eerste instantie bedoeld voor mensen die hun lichamen niet kunnen bewegen. Musk hoopt dat alle mensen het apparaat op termijn kunnen gebruiken, om een “symbiotische band met kunstmatige intelligentie” te creëren.

Neuralink heeft het apparaat tot op heden alleen in ratten geïntegreerd. De technologie moet nog door de Medische waakhond in de Verenigde Staten worden goedgekeurd voor deze in mensen gebruikt kan worden.

Robotchirurg installeert de Neuralink

De operatie om een Neuralink te installeren is volgens het bedrijf vrij complex. Een speciale robot moet de speciale draden op exact de juiste locaties gaan aanleggen, door gaten in de schedel te boren.

Het bedrijf hoopt het proces op termijn te versimpelen. Neuralink-hoofdchirurg Matthew MacDougall denkt dat het installeren van het apparaat ooit net zo makkelijk is als het laseren van ogen.

Source