Nepnieuwsberichten werden de afgelopen vijf maanden vier miljoen keer gedeeld in Franse Facebookgroepen die iets te maken hebben met de Gele Hesjes, staat in een onderzoek van de progressieve non-profit Avaaz.

Avaaz onderzocht daarvoor honderd berichten die volgens factchecks feitelijk onjuist waren. Het gaat om 37 video’s en 63 foto’s en teksten. De video’s kregen 42 miljoen views. De organisatie heeft ook geprobeerd te bepalen hoe vaak deze berichten bekeken zijn, maar kwam uiteindelijk alleen tot een groffe schatting omdat Facebook geen views toont voor afbeeldingen en teksten.

Het gaat onder andere om een bericht dat Macron zou “dansen terwijl Frankrijk lijdt”, een video die een maand vóór het ontstaan van de Gele Hesjesbeweging werd opgenomen. Ook werden er foto’s gedeeld van mensen die zwaargewond zijn die van andere protesten afkomstig bleken te zijn.

Daarnaast waren berichten in trek waarin onjuist werd beweerd dat bepaalde berichtgeving over de Gele Hesjes zou zijn verwijderd. De meest populaire berichten vielen volgens het onderzoek onder het genre ‘anti-gevestigde orde’, gevolgd door ‘politiegeweld’.

In Nederland niet aan de orde

Universitair docent Peter Burger van de Universiteit Leiden, expert op het gebied van nepnieuwsonderzoek, noemt de resultaten “interessant”. “In Frankrijk is er een hoop te doen over valse berichten over de Gele Hesjes en andere onderwerpen die circuleren op Facebookpagina’s en groepen van de Gele Hesjes. In Nederland is dat overigens niet aan de orde, daar zie ik die berichten niet voorbijkomen.”

Avaaz onderzocht daarnaast welke YouTube-kanalen het meest populair waren onder mensen die video’s bekijken over de Gele Hesjes. Daar stak het Russische kanaal RT France met kop en schouder bovenuit: het uploadde meer dan 100 video’s, terwijl het eerstvolgende nieuwsplatform Le Média er slechts 30 online zette.

Burger wijst er op dat dat niet betekent dat alles dat door RT France is gedeeld, is verzonnen. “Heftig nieuws waar niemand aan twijfelt, dat wordt ook goed bekeken.”

https://www.nu.nl/internet/5786271/nepnieuws-over-gele-hesjes-4-miljoen-keer-gedeeld.html