De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt voor meerdere drones van de Chinese fabrikant DJI met technische mankementen, die hierdoor kunnen neerstorten.

Dat doet de ILT nadat de Britse luchtvaartautoriteit meldingen ontving van zes DJI Matrice 210-drones die oncontroleerbaar werden en neerstortten. Eén van de motoren zou mogelijk snel falen, wat voor de problemen zorgt.

In Nederland verloor iemand begin 2018 de controle over een Matrice 210. Volgens de ILT heeft dit incident geen raakvlak met de problemen in het Verenigd Koninkrijk.

Het advies is om bij het gebruik van een Matrice 210-drone horizontaal minstens 25 meter van de drone verwijderd te blijven. Hetzelfde wordt geadviseerd bij de Matrice 200-series, omdat beide series erg op elkaar lijken.

Wettelijk moeten dronebezitters sowieso al minstens 25 meter van het apparaat verwijderd zijn. Er zijn gebruikers die hier een ontheffing voor hebben gekregen. Deze ontheffingen worden ondanks de waarschuwing niet geschorst.

In november waarschuwde de ILT ook al voor problemen met DJI-drones. Twee soorten batterijen zorgden toen voor problemen, waardoor de drones ook uit de lucht konden vallen.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/gadgets/5812635/nederlandse-inspectie-waarschuwt-voor-neerstortende-dji-drones.html