NASA wil eind deze maand een nieuwe poging wagen om zijn maanraket te lanceren. Als lanceerdata worden voorlopig vrijdag 23 en dinsdag 27 september aangehouden, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie donderdag laten weten.

Door onze techredactie

Of de lancering dan echt kan plaatsvinden, is nog niet zeker. De raket staat al een tijdje stil op het lanceerplatform.

Binnenin zit een systeem dat de raket in geval van nood kan opblazen, als hij bijvoorbeeld van zijn koers raakt. De accu daarvoor moet regelmatig getest worden. NASA gaat om ontheffing daarvoor vragen. Als die niet komt, moet de raket terug naar de hangar en loopt de lancering weken vertraging op.

De tweede lanceerpoging werd zaterdag afgeblazen. Toen de brandstoftank van de raket werd gevuld met vloeibare waterstof, ontdekte NASA een lek. Het bleek niet mogelijk het probleem op tijd op te lossen. Op zaterdag 17 september wil de ruimtevaartorganisatie als proef de tank weer vullen.

Eerder ging de eerste lanceerpoging al niet door omdat het niet lukte een van de vier raketmotoren op de juiste temperatuur te krijgen.

Voor het eerst sinds 1972 naar de maan

De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen, voor het eerst sinds 1972. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken.

Het is de bedoeling dat het vaartuig in ongeveer anderhalve maand richting de maan vliegt, er een paar rondjes omheen draait en daarna terugkeert naar de aarde.

Het Amerikaanse maanprogramma heet Artemis. Daarvoor is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal boven in die draagraket zit het nieuwe vaartuig dat daadwerkelijk naar de maan en terug moet gaan, de Orion.


Lees meer over:

NASAHeelal en ruimtevaartTech

Source