NASA heeft besloten de testvlucht van het ruimtevaartuig Starliner van vliegtuigbouwer Boeing uit te stellen tot 2022, meldt het Amerikaanse ruimteagentschap vrijdag. De Starliner kampt nog met te veel technische problemen.

NASA schrijft in een blogpost dat het agentschap blijft zoeken naar geschikte lanceermomenten voor de missie. “Het team kijkt naar mogelijkheden in de eerste helft van 2022, afhankelijk van de gereedheid van de hardware, de lancering van andere raketten en de beschikbaarheid van het ruimtestation”, zegt het ruimteagentschap.

Manager Steve Stich van het Commercial Crew-programma van NASA, dat is opgezet om bedrijven ruimtevluchten te laten uitvoeren, voegt eraan toe dat het om “een ingewikkeld probleem gaat, dat delen van het ruimteschip betreft die niet gemakkelijk toegankelijk zijn en een nauwkeurige aanpak vereist”.

De testvlucht van de Starliner werd dit jaar al meerdere keren uitgesteld. Een geplande lancering in augustus werd afgeblazen, omdat een paar kleppen bij de motoren aan boord niet goed stonden.

Een lancering die eind juli had moeten plaatsvinden, ging niet door vanwege problemen bij een Russisch vaartuig dat was aangekomen bij het ISS. De motoren van dat vaartuig gingen onverwacht aan, waardoor de positie van het hele ruimtestation veranderde. De vluchtleiding besloot de lancering van de Starliner uit te stellen om alle aandacht op het ISS te kunnen richten.

Source