De Stichting Museumkaart moet de privédata van een van zijn leden overhandigen aan de Belastingdienst. Dat heeft de rechter donderdag in een kort geding bepaald.

Het belang van een goede heffing van belastingen weegt in dit geval zwaarder dan het privé houden van de gegevens, oordeelt de rechtbank Amsterdam.

De Belastingdienst vraagt geregeld gegevens op bij derde partijen om onderzoek te doen naar mogelijke belastingontduikers. Het gaat vaak om privacygevoelige gegevens, zoals informatie over een lidmaatschap en betaalgegevens.

In deze rechtszaak wilde de Belastingdienst de Stichting Museumkaart dwingen om informatie te delen over data en locaties van museumbezoeken. Het ging om gegevens over een periode van drie jaar. De stichting wilde de gegevens niet verstrekken om de privacy van zijn lid te beschermen.

Bovendien bieden de gegevens geen garantie dat de betreffende musea daadwerkelijk door deze persoon zijn bezocht, aldus de Stichting Museumkaart. Bovendien valt de Museumkaart volgens de stichting onder een andere categorie dan bijvoorbeeld een sportclub.

De Staat stelde dat de informatie wel kan belang kan zijn voor de Belastingdienst. De betreffende kaarthouder zou namelijk hebben aangegeven in het buitenland te wonen. De Belastingdienst vermoedt dat deze persoon in Nederland woont en dus belasting moet betalen.

https://www.nu.nl/tech/5575316/museumkaart-moet-gegevens-kaarthouders-delen-met-belastingdienst.html