De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller heeft Brittany Kaiser, een prominente directeur van het databedrijf Cambridge Analytica, gedagvaard in zijn onderzoek naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland.

Een woordvoerder van Kaiser bevestigt tegen The Guardian dat zij volledig meewerkt aan het onderzoek.

Kaiser is de tweede persoon verbonden aan Cambridge Analytica die door Mueller wordt verhoord. In augustus bekende lobbyist Sam Patten, die door het databedrijf werd ingehuurd, schuld voor het nalaten om zich als buitenlandse agent te registreren.

In 2007 werkte Kaiser voor het digitale team van de presidentscampagne voor Barack Obama. Daarna werkte ze enkele jaren buiten de politiek, waarna ze in 2014 aan de slag ging bij SCL Group, het moederbedrijf van Cambridge Analytica.

Kaiser verliet Cambridge Analytica in maart 2018 als directeur bedrijfsontwikkeling. In die rol probeerde zij nieuwe klanten te overtuigen om met het bedrijf in zee te gaan.

In mei werd Cambridge Analytica opgeheven in de nasleep van het privacyschandaal met Facebook.

Banden met Brexit-referendum

Na haar vertrek heeft Kaiser zich uitgesproken over de banden tussen Cambridge Analytica en de Brexit-campagnegroep Leave.EU. Kaiser weerspreekt verklaringen van andere Cambridge Analytica-topmensen die stellen dat het bedrijf nooit werk rondom het Brexit-referendum heeft uitgevoerd.

De verklaring maakt de voormalig Cambridge Analytica-directeur de eerste persoon met directe banden met het Brexit-referendum die door Mueller wordt ondervraagd.

In april werd Kaiser al ondervraagd door het comité van het Britse parlement dat onderzoek doet naar nepnieuws. De Amerikaanse verklaarde dat Cambridge Analytica mogelijk onrechtmatig data van Britten gebruikte voor het werk voor Leave.EU.

In mei kreeg Leave.EU een boete van 70.000 pond (bijna 80.000 euro) van de Britse kiesraad voor het overtreden van de budgetregels. De kiesraad oordeelde op dat moment ook dat er geen bewijs is dat de Brexit-campagnegroep noemenswaardige diensten van Cambridge Analytica heeft afgenomen.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/buitenland/5747427/mueller-verhoort-directeur-cambridge-analytica-met-banden-brexit.html