Als Europese landen zaken blijven doen met het Chinese telecombedrijf Huawei, bemoeilijkt dat de samenwerking met de Verenigde Staten. Daarvoor heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo gewaarschuwd bij het begin van zijn toer door Europa.

Pompeo kwam vandaag aan in Hongarije, waar Huawei een grote speler is. De minister zei dat hij met de Hongaarse premier Orbán in gesprek gaat over het bedrijf. De VS maakt zich grote zorgen over de Chinese technologie in Europese landen, omdat Huawei spionage door China mogelijk zou maken.

Vooral bij NAVO-bondgenoten als Hongarije kan dit tot problemen leiden, zei Pompeo. “Ze mogen hun eigen beslissingen nemen op dit gebied, maar het is belangrijk dat we ze vertellen over het risico van de aanwezigheid van Huawei in hun netwerken.”

‘Chinese invloed gering’

Huawei investeerde tot dusver ruim een miljard euro in Hongarije. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de Chinese invloed in zijn land gering is. De belangrijkste telecombedrijven in het land zijn volgens hem afkomstig uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De VS waarschuwt al langer voor Huawei. Het is voor Amerikaanse overheidsinstanties verboden technologie van het bedrijf te gebruiken. Volgens Amerikaanse media zou de regering van president Trump liever zien dat providers in Europese landen inkopen doen bij Amerikaanse telecombedrijven als Cisco Systems.

Banden aanhalen

Het Witte Huis wil de banden met landen in Midden-Europa aanhalen. Daarbij richt de regering van Trump zich vooral op de Hongaarse premier Orbán.

Pompeo zei in Boedapest ook dat Poetin geen wig mag drijven tussen de NAVO-bondgenoten. De minister reist na zijn bezoek aan Hongarije verder naar Polen, Slowakije, België en IJsland.

https://nos.nl/l/2271562