De Nederlandse overheid heeft een Berichtenbox-app voor Android en iOS uitgebracht. De app geeft een notificatie als er berichten van bijvoorbeeld de Belastingdienst zijn

De app geeft gebruikers een notificatie als er een nieuw bericht van de overheid klaar staat in de Berichtenbox, bijvoorbeeld van de Belastingdienst of de gemeente. De overheid hoopt dat meer burgers hun digitale berichten zo ook daadwerkelijk openen.

De afgelopen jaren kregen de ruim 7,5 miljoen gebruikers van MijnOverheid ook al meldingen van nieuwe berichten, maar dan als e-mail. In dat mailtje staat alleen dat er een nieuw bericht klaarstaat, waarna gebruikers alsnog zelf naar MijnOverheid moeten gaan en moeten inloggen.

Burgers openen berichten vaak niet

Veel berichten blijven daarom in de praktijk ongelezen. De overheid kan bovendien niet zien of burgers de berichten hebben gelezen, wat voor problemen zorgt. Zo kunnen burgers bijvoorbeeld belangrijke berichten van de Belastingdienst mislopen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) verwacht dat meer mensen hun berichten zullen lezen dankzij de app. Op termijn wil de overheid grotendeels van berichten op papier af, maar dan moeten burgers het digitale alternatief wel weten te vinden.

Sinds 1 november 2015 heeft elke Nederlander van 14 jaar en ouder een account bij MijnOverheid. Gebruikers kunnen zelf kiezen van welke instanties zij wel of geen digitale berichten willen ontvangen, met uitzondering van de Belastingdienst.

Berichtenbox is gratis te downloaden voor Android en voor iOS.

https://www.nu.nl/apps/5504615/mijnoverheid-berichtenbox-app-android-en-ios-uitgebracht.html