Microsoft zou opnieuw werken aan een concurrent voor Chrome OS, het lichtgewicht besturingssysteem van Google bedoeld voor goedkopere laptops. Dit keer zou het bedoeld zijn voor een opvouwbare tablet.

In de nieuwste versie van Windows 10 heeft de site Petri meldingen aangetroffen van ‘Windows Lite’. Volgens Petri gaat het om een versie van Windows die is gericht op Chromebooks, laptops die draaien op Chrome OS.

Microsoft heeft al meerdere keren geprobeerd om een lichtgewicht versie van Windows te maken, bedoeld voor minder krachtige laptops of tablets: Windows RT en Windows 10 S. Die laatste werd in 2017 aangekondigd, maar begin 2018 werd het alweer geschrapt als losse Windows-versie.

Petri stelt dat Windows Lite geen losstaande versie van Windows wordt die gebruikers zelf kunnen kopen, maar een aparte versie die alleen bedoeld is voor lichtgewicht laptops. Anders dan Windows 10 S zou Windows Lite een geheel eigen uiterlijk krijgen.

Opvouwbare Windows-tablet met Windows Lite

De Windows-site Windows Central doet op zijn beurt verslag van een opvouwbare tablet waar Windows aan zou werken, onder de werknaam Centaurus. Het zou een grotere versie zijn van de kleine opvouwbare tablet waar Microsoft onder de codenaam Andromeda aan zou werken.

Volgens Windows Central werkt Microsoft al ongeveer een jaar aan de Centaurus-tablet, en zou het apparaat in het najaar van 2019 onthuld worden. Het zou het eerste van een nieuw type Windows-tablets worden, die werken met twee schermen.

Windows Central zegt dat de opvouwbare tablet draait op Windows Core OS, een titel die al langer de ronde doet. Het lijkt erop dat Core OS en Windows Lite hetzelfde besturingssysteem zijn.

https://www.nu.nl/gadgets/5609402/microsoft-werkt-nieuwe-windows-opvouwbare-tablet.html