Microsoft heeft Windows 11 onthuld, de opvolger van zijn computersoftware Windows 10. Het ontwerp van het besturingssysteem krijgt een opknapper. Ook wordt het op Windows-computers onder meer mogelijk om apps van Android-smartphones te draaien.

Opvallend in het nieuwe ontwerp is de taakbalk, die pictogrammen van apps in het midden weergeeft. Eenzelfde ontwerp is al jaren in gebruik door Apple in diens concurrerende besturingssysteem macOS.

De taakbalk krijgt op Windows 11 ook een directe integratie met Teams, de chat- en videobeldienst van Microsoft.

Daarnaast legt Microsoft veel focus op multitasking. Het bedrijf wil het eenvoudig maken om schermen van verschillende apps snel naast of onder elkaar weer te geven.

In de vernieuwde Microsoft Store waar gebruikers software kunnen downloaden, komt ook de mogelijkheid om Android-apps te installeren. Dat gaat via een appwinkel van internetgigant Amazon. Android-apps die daar worden aangeboden zullen dus ook op Windows-computers te gebruiken zijn.

Windows 11 komt later dit jaar beschikbaar. Microsoft biedt op deze pagina een tool aan waarmee mensen kunnen controleren of hun huidige apparaat geschikt is voor de nieuwe versie. Als dat zo is, kunnen mensen gratis upgraden.

Windows 10 werd in 2015 uitgebracht en is de enige nog volledig ondersteunde versie van de software. Die ondersteuning vervalt op 14 oktober 2025, maakt Microsoft donderdag bekend.

Source