Microsoft werkt aan een nieuwe versie van zijn browser Edge, die is gebaseerd op Chromium, de technologie achter Google-browser Chrome. Het nieuwe Edge komt naast Windows opvallend genoeg ook naar Mac.

Edge kwam in 2015 beschikbaar bij de verschijning van Windows 10, als opvolger van Internet Explorer als standaardbrowser.

Tot nu toe gebruikte Edge onder de motorkap technologie die door Microsoft zelf was ontwikkeld, een nieuwe versie gaat de Chromium-technologie van Google gebruiken. Dat zegt Microsoft tegen The Verge.

De stap moet zorgen voor betere ondersteuning van sites in Edge, met verbeterde batterijduur en integratie met de grote verscheidenheid aan Windows-apparaten, zegt Windows-topman Joe Belfiore.

Edge loopt steeds verder achter op Chrome

Microsoft zou de stap zetten omdat Chrome een steeds groter aandeel heeft op de browsermarkt. Daarom worden veel sites in de eerste plaats voor Chrome en onderliggende technologie Chromium geoptimaliseerd. Edge zou daarom in vergelijking steeds slechter prestgeren.

De vernieuwde versie van Edge komt in de loop van 2019 naar Windows 7, 8 en 10. Bovendien komt Edge ook uit voor Apple-besturingssysteem macOS. Dat moet het makkelijker maken voor webontwikkelaars met Macs om de werking van hun sites in Edge te testen.

Eerste Microsoft-browser op Mac in 15 jaar

Het is 15 jaar geleden dat Microsoft voor het laatst een browser voor de Mac had. Internet Explorer was zelfs een aantal jaar de standaardbrowser op Macintosh-computers.

Dat was het gevolg van een samenwerking tussen Apple en Microsoft. Het nu zeer succesvolle Apple stond in 1997 op de rand van de afgrond en kreeg van Microsoft een investering van 150 miljoen dollar, onder andere op voorwaarde dat Internet Explorer standaard op alle Macs zou komen te staan.

https://www.nu.nl/internet/5615438/microsoft-bouwt-edge-browser-opnieuw-met-google-chrome-technologie.html