De meldkamer weet vanaf vandaag precies waar een beller met een Android-telefoon zich bevindt, dat meldt de Landelijke Meldkamer. Met de nieuwe techniek Advanced Mobile Location (AML) is het mogelijk om de locatie van een beller nauwkeurig te bepalen.

Met behulp van deze techniek kan de telefonist tijdens het gesprek al zien waar een beller zich bevindt. Wanneer iemand belt naar 112 wordt AML actief. Via de wifi, gps en andere sensoren van de telefoon wordt de locatie bepaald. Deze techniek werkt ook als de beller de gps van de telefoon uit heeft staan. Na het gesprek wordt AML weer uitgeschakeld.

Wanneer iemand belt met 112 en de locatie kan worden bepaald via AML, vraagt de telefonist van de meldkamer ook nog naar de locatie in het gesprek. Op die manier kan gezorgd worden dat hulpdiensten altijd naar de juiste plek gestuurd worden.

De techniek moet helpen om mensen in nood beter en sneller te kunnen helpen. Tijdens gesprekken met 112 is de beller niet altijd in staat om een accurate locatie door te geven. Met AML kan de meldkamer alsnog zorgen dat hulpdiensten de goede kant op worden gestuurd.

AML werkt op dit moment alleen nog met Android-telefoons, maar wordt later dit jaar ook uitgerold voor iOS.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/mobiel/5786532/meldkamer-112-kan-vanaf-vandaag-locatie-van-smartphone-bepalen.html