Oculus-mede-oprichter en voormalig CEO Brendan Iribe verlaat moederbedrijf Facebook. Iribe zou ontevreden zijn met vermeende plannen de Oculus Rift 2 VR-bril te schrappen.

Iribe kondigt zijn vertrek op Facebook aan. Iribe richtte het virtual reality-bedrijf in 2012 op, samen met de eerder vertrokken mede-oprichter Palmer Luckey.

De virtual reality-bril van Oculus was een groot succes op crowdfundingsite Kickstarter. De eerste consumentenversie van de bril verscheen echter pas in 2016, twee jaar nadat Oculus voor 2,4 miljard dollar door Facebook werd overgenomen.

Iribe was tot 2016 CEO van Oculus, en gaf daarna leiding aan de pc-tak van Oculus. Er kwam geen nieuwe CEO: de nieuwe leider van Oculus is een vice president onder Facebook-CEO Mark Zuckerberg.

‘Schrappen Oculus Rift 2 mogelijk reden vertrek’

Oculus maakt zowel losstaande VR-brillen als brillen die aan een pc gekoppeld moeten worden. De nieuwe versie van die Oculus Rift voor pc’s zou worden geschrapt, melden bronnen aan TechCrunch. Dat zou reden zijn geweest voor het vertrek van Iribe.

De mede-oprichter en de leiding van Facebook zouden “fundamenteel andere opvattingen hebben over de toekomst van Oculus”. Facebook zegt tegen de site dat het nog werkt aan een nieuwe versie van de Rift.

Het vertrek van Iribe volgt na het afzwaaien van meerdere voormalig CEO’s van bedrijven die door Facebook zijn ingelijfd. Eind september namen de de mede-oprichters van Instagram ontslag en in april verliet WhatsApp-oprichter Jan Koum zijn bedrijf.

Volgens geruchten zouden Facebook-CEO Mark Zuckerberg en zijn directie zich steeds meer mengen in de leiding van aangekochte bedrijven. Door dalende gebruikscijfers van Facebook en een reeks schandalen, moet Facebook het meer hebben van zijn verschillende andere producten en diensten.

https://www.nu.nl/gadgets/5529041/mede-oprichter-en-voormalig-ceo-oculus-verlaat-facebook.html