Het sociale netwerk LinkedIn heeft het account van de Chinese activist Zhou Fengsuo hersteld. Het profiel was in China kort geblokkeerd na een eis van de Chinese autoriteiten.

Volgens Zhou heeft Microsoft, de eigenaar vam LinkedIn, zijn account hersteld na de media-aandacht over de blokkade, laat hij weten aan de South China Morning Post.

“Hoewel we de vrijheid van meningsuiting sterk onderschrijven, erkennen we dat we ons aan de eisen van de Chinese overheid moeten houden toen we (in 2014 in China, red.) lanceerden”, staat in de melding die Zhou deelde op Twitter.

Een woordvoerder van LinkedIn laat aan de South China Morning Post weten dat het account “door een fout” was geblokkeerd, maar wilde verder niet op de situatie ingaan.

Zhou staat bekend als een van de door China aangemerkte leiders achter het Tiananmenprotest in 1989. Bij het neerslaan van de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede kwamen honderden mensen om het leven.

De poging om zijn LinkedIn-profiel te blokkeren is volgens Zhou een gevolg van zijn activiteit op andere sociale media. Zo zouden ook zijn berichten op WeChat, een soort Twitter in China, niet door anderen gezien kunnen worden.

De mensenrechtenactivist zegt van LinkedIn geen antwoord te hebben ontvangen op de vraag welke specifieke berichten de initiële blokkade hadden veroorzaakt.

https://www.nu.nl/internet/5663795/linkedin-herstelt-account-chinese-activist-onder-druk-van-media-aandacht.html