Er zijn grote zorgen bij Britse regeringsfunctionarissen over het ontbreken van beveiligingsmaatregelen bij de telecomapparatuur van Huawei. Dat staat in een rapport van het orgaan dat namens het Verenigd Koninkrijk toezicht houdt op Huaweis test-lab. Deze organisatie is opgezet door het Britse Nationaal Cybersecurity Centrum om de veiligheidsrisico’s te evalueren.

De Chinese fabrikant heeft volgens de Britten maatregelen die het al in 2012 beloofde nog altijd niet doorgevoerd. Het rapport stelt dat dit niet komt door Chinese inmenging, maar het gevolg is van “slechte software-ontwikkeling”. Daarnaast wordt er gewaarschuwd dat de zwakheden kunnen worden misbruikt door hackers.

Vergrootglas

Huawei ligt momenteel internationaal onder een vergrootglas. De VS is bezig met een grote campagne die ervoor moet zorgen dat de 5G-apparatuur van het bedrijf niet wordt gebruikt bij de aanleg van het nieuwe mobiele netwerk. Amerika vreest dat China via Huawei spionage-activiteiten kan uitvoeren.

Bewijs dat dit ook daadwerkelijk gebeurt is nog altijd niet gegeven en Huawei heeft altijd ontkend dit soort activiteiten uit te (zullen) voeren. Ook in dit rapport komt er geen bewijs op tafel dat er sprake is van een achterdeurtje waarmee afgeluisterd zou kunnen worden.

https://nos.nl/l/2277958