In De Week van NUtech bespreekt de techredactie van NU.nl elke week een actueel techonderwerp. Deze week duikt de redactie in het plan van Dutch FilmWorks om een brief te sturen naar mensen die vermoedelijk illegaal een film hebben gedownload.

Nadat Dutch FilmWorks de IP-adressen van downloaders had verzameld, klopte de filmdistributeur aan bij internetprovider Ziggo met het verzoek om de gegevens te koppelen aan namen, adressen en woonplaatsen (NAW-gegevens).

Een rechter stak begin februari een stokje voor dat plan, door te stellen dat Dutch FilmWorks beter moet verantwoorden hoe het de NAW-gegevens gaat gebruiken. Ook moet het bedrijf beter onderbouwen hoe het schikkingsvoorstel van 150 euro is opgebouwd.

Je hoort Tim Kuik, de directeur van Stichting BREIN, en Joost Poort, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Dutch FilmWorks kon op het moment van de opname nog niet reageren.

Alle voorgaande afleveringen van De week van NUtech zijn hier te vinden. Heb je nog geen podcastapp? Bekijk dan onze lijst met de vijf beste podcastapps voor iOS en Android.

https://www.nu.nl/week-van-nutech/5743080/kost-illegaal-een-film-downloaden-jou-straks-150-euro.html